Wie zijn wij?

De databank voor duurzaamheidslabels en een gids voor iedereen die bewust wil kopen.

Labels helpen je om duurzame keuzes te maken bij de aankoop van producten. Ze geven je in een oogopslag achterliggende informatie over de milieu-eisen, of de sociale omstandigheden waaronder het product is geproduceerd.

Labelinfo, de online databank voor duurzaamheidslabels, helpt je om labels beter te begrijpen en correct te beoordelen. Sinds kort kan je terugvinden welke producten een label dragen. Deze uitbreiding is volop in ontwikkeling, dus je zal nog niet bij alle labels producten terugvinden.

Labelinfo werd opgestart in 2007 door Netwerk Bewust Verbruiken en in 2016 overgenomen door Eos Wetenschap. De invloed van onze consumptie op de planeet en haar bewoners, is een belangrijk thema in de wetenschappen. Eos Wetenschap bericht over onderzoek hierrond in zijn tijdschriften en website.

Meer en meer mensen willen ook weten welke impact specifiek onze consumptie van voeding heeft op de omgeving. Eos Wetenschap besloot daarom een platform te starten dat zich hierop focust: Eos Tracé. Op de website van Eos Tracé volg je de weg die onze voeding aflegt: van teelt, verwerking, transport en consumptie tot afvalverwerking. En je leest over de impact van dit productieproces op het milieu en je gezondheid, de sociale aspecten en het dierenwelzijn. Zowel Eos Tracé als Labelinfo hebben als doel de consument te informeren over duurzaamheid, zodat hij/zij bewuster kan consumeren.

Voor deskundig en onafhankelijk advies over de duurzaamheidslabels werken we nauw samen met CODUCO, een onderneming gespecialiseerd in duurzame consumptie. Rob Renaerts, bio-ingenieur en zaakvoerder, is al vele jaren thuis in de wereld van duurzame ontwikkeling en duurzaamheidslabels. Hij analyseert de labels steeds vanuit drie aspecten: milieu, sociale omstandigheden en dierenwelzijn.

We houden Labelinfo zo goed mogelijk up-to-date door de website halfjaarlijks bij te werken.
Kun je een label niet op onze website terugvinden, geef dan een seintje aan Marieke van Schoonhoven.

Ben je producent en wil je graag mee bouwen aan deze aankoopgids voor de bewuste consument? Dat kan door je producten op de website te plaatsen voor een kleine jaarlijkse administratieve kost. Neem contact op met Matthew Peetermans.

 


 

Eos Wetenschap
Eos is een Nederlandstalig populairwetenschappelijk maandblad, met boeiende verhalen uit zowel natuurwetenschappen, menswetenschappen als geneeskunde. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor technologie. Het blad verschijnt sinds 1983 zowel in België als in Nederland. Onder deze vlag verschijnen:
- Het maandblad Eos en de site Eos Wetenschap

- Het platform Iedereen Wetenschapper waar iedereen aan wetenschap kan doen ongeacht je achtergrond.

- Het magazine Psyche & Brein

Eos Tracé - Weet wat je eet

Op Eos Tracé volg je de weg die onze voeding aflegt: van teelt, verwerking, transport en consumptie tot afvalverwerking. Je leest over de impact op het milieu en je gezondheid, de sociale aspecten, en het dierenwelzijn. Met behulp van de wetenschap onderscheid je feiten van fabels. Zodat je het verhaal leert kennen, het tracé, achter dagelijkse producten zoals kippenvlees, koffie, chocolade of zalm...

  Netwerk Bewust Verbruiken vzw
Netwerk Bewust Verbruiken vzw informeert en activeert consumenten rond duurzaam verbruiken. Wij inspireren en motiveren om te consumanderen (duurzamere aankoopkeuzes voor voeding, afval, wonen, energie, mobiliteit) en consuminderen (delen, hergebruik, herstellen, tweedehands). Meer dan veertig consumenten-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties maken deel uit van het netwerk.
 

CODUCO

CODUCO, een kleine onderneming gespecialiseerd in duurzame consumptie, heeft als doel het consumptiegedrag te veranderen zodat er meer respect is voor mens en milieu. Ze begeleiden ondernemingen, overheidsinstellingen en organisatie in hun sociale en milieugericht aanpak en helpen ze in hun overschakeling naar het gebruik van duurzame producten.